Vermist in Zaandam, teruggevonden in Rotterdam.

Bambam2106304a

Bambam een dame van vijtien jaar zit graag bij de Dekamarkt in Zaandam. Daar krijgt ze altijd wat lekkers van de bezoekers van de supermarkt. Bambam is wat mager en heeft Artrose.

Eind september kwam Bambam niet meer thuis. Dat was zeer ongebruikelijk. Na veel zoeken en rondvragen bleek Bambam echt weg te zijn. Gelukkig hadden wij Bambam laten chippen. Wij hebben haar via de chip site en Amivedi als vermist opgegeven.

Veel mensen vertelden ons dat ze vast een rustig plekje had gevonden om te sterven. Dat hoor je wel eens vaker. Zelf had ik daar geen vrede mee. Ik had het gevoel dat ze was meegenomen. Sommige bezoekers van de Dekamarkt vonden haar zielig en dachten dat zij een zwerfkat was.

Drie maanden later, op oudjaarsdag, werd ik gebeld door een dierenkliniek in Rotterdam-Zuid. Iemand had haar voor controle naar de dierenarts gebracht. Zij hebben gelukkig de chip van Bambam uitgelezen en zo zagen zij dat Bambam al drie maanden vermist was!

Ik ben meteen na het telefoontje in de auto gesprongen en naar Rotterdam gereden. De medewerkers van de dierenkliniek hadden ondertussen de persoon, die Bambam naar de kliniek bracht, verteld dat Bambam als vermist stond geregistreerd en dat hij Bambam niet mee terug zou krijgen.

Bij aankomst herkende Bambam ons meteen en is met ons mee teruggereden naar huis. Een mooie afsluiting van het oude jaar.

--- redactie ---

In het verhaal van Bambam is het goed afgelopen. De chip en de juiste registratie heeft Bambam weer thuis kunnen brengen. Dit geeft ook aan hoe belangrijk het is om het chipnummer goed te registreren bij een databank, én om de registratie aan te passen bij verhuizing en bij wijziging van telefoonnummer en/of e-mailadres.

Wat moet je doen als je een dier vindt waarbij je vermoedt dat het vermist is?

  • Kijk of de kat een halsbandje draagt met een adreskokertje waarin de gegevens van de eigenaar staan.  
  • Vraag in de omgeving of iemand de kat kent. Vaak woont de kat in de buurt.
  • Ga er niet zomaar vanuit dat een gevonden kat een zwerver is. Een kat die langere tijd de weg naar huis kwijt is, kan er onverzorgd en mager uitzien. Dit betekent niet dat de eigenaar niet goed voor het dier zorgt of het dier heeft gedumpt. Dit kan ook komen door een aandoening of ouderdom.
  • Controleer bij de dierenarts of via de dierenambulance of de kat is gechipt.
  • Als de kat langere tijd in je buurt rondloopt, dan kan je, als dit lukt, het dier een halsbandje omdoen. Je kan ook zelf een bandje maken van een strookje papier. Beplak beide kanten van het strookje met plakband maar laat een stukje open zodat het kan scheuren als de kat ergens achter blijft hangen. Schrijf op de halsband of in een kokertje 'heb ik een baasje?' en zet jouw telefoonnummer erbij, zodat de eigenaar contact met je kan opnemen.
  • Voer een goed verzorgde, gezond uitziende kat niet zo maar. Dat maakt de kans groter dat het dier niet naar huis teruggaat en door jouw goede bedoelingen zo juist een zwerfkat wordt.
  • Een dier dat er ongezond, heel mager, gewond of ziek uitziet, heeft direct hulp nodig. Neem contact op met de dierenambulance of ga zelf direct met de kat naar de dierenarts of het dierenasiel.
  • Meld een gevonden kat altijd aan bij Amivedi. Vooral als eerdere aangegeven stappen niets hebben opgeleverd.
  • Wil je een gevonden kat houden zonder tussenkomst van een asiel? Houd er dan rekening mee dat je na 1 jaar, na aanmelddatum, jezelf kan beschouwen als eigenaar. Tot die tijd moet je de kat teruggeven aan de eigenaar.